College Tour #1: Mark Tuitert

Wereldkampioen Junioren Allround (1999)

Foto: MarkTuitert.nl

 

Op donderdag 28 mei stond er een interessante en leerzame College Tour met Mark Tuitert op het programma. In een online meeting deed Mark zijn verhaal aan de schaatsers en mountainbikers van TalentNED. Schaatser Evelien Vijn doet verslag!

 

"Persoonlijk vond ik het heel erg interessant hoe hij ons vertelde over zijn jeugd en carrière. Alle hoofdstukken uit zijn carrière kwamen voorbij; hoe hij zijn juniorentijd beleefde, tot zijn overgang naar de senioren en uiteindelijk zijn Olympische titel op de 1.500 meter in Vancouver. De 1.500 meter zag hij, na een paar jaar bij de senioren, als zijn afstand en durfde hij ook echt de keuze te maken om volledig voor die afstand te gaan trainen." 

"Wat mij het meeste is bijgebleven, is dat hij vertelde over zijn overgang naar de senioren. Als laatstejaars junior kwam er een hele vooruitgang in zijn prestaties en dat wilde hij graag als senior gaan bewijzen. De druk die hij destijds voelde was super groot, dus ging hij keihard trainen. Waar een sporter altijd al heel erg op het randje balanceert, ging hij er toen net overheen. “Toch wel mijn grootste tegenslag in mijn carrière”, zoals Mark het zelf benoemde. Hij leerde hierdoor wel echt zijn eigen grenzen kennen."

 

"Hoe hij vervolgens terugkwam mede dankzij wilskracht en weer op ‘nul’ stond ten opzichte van de rest en natuurlijk wederom die druk voelde. Ik vond het heel mooi om te horen hoe hij met die druk om ging. Het klinkt allemaal heel simpel, waarbij het volgens Mark uiteindelijk neer komt op ‘gewoon’ moed tonen, ‘gewoon’ durven doen en niet twijfelen. Achteraf geen spijt kunnen hebben. Dit vond ik toch wel de mooiste uitspraak in zijn college. Ik ga hier ook zeker wat mee doen."

"Aangezien Mark uit het inlinen kwam, kreeg hij vaak te maken met schaatstrainers die zeiden dat hij een keuze moest maken en de inlinesport moest laten varen. Wat ik goed van hem vond, was dat hij een eigen keuze durfde te maken waarvan hij dacht dat die voor hem de beste zou zijn. Hij ging heel erg goed op zijn gevoel af en stopte niet met het inlinen ondanks dat de schaatstrainers dit zeiden. Mark dacht dat het inlinen hem tot een betere schaatser zou maken. Ook al mocht hij naar Jong Oranje, toch koos hij hier niet voor en volgde hij zijn eigen weg. Een goede eigenschap voor een schaatser, vind ik."

"Bovendien bracht hij ons bij dat het altijd belangrijk is om te willen weten waarom je een bepaalde training en waarom die training op een bepaald moment gedaan wordt. Oftewel: altijd hongerig willen zijn naar informatie. Dit maakt je een meer complete sporter. Kennis als sporter is heel handig en noodzakelijk op de weg naar de top. Alle kennis die je nu opdoet, kan je op een later punt in je carrière wel weer gebruiken en de goede informatie eruit filteren."

"Mark vertelde niet alleen over zijn leven als schaatser. Je bent namelijk meer dan alleen een schaatser/topsporter. Hij vertelde enthousiast over zijn hobby’s naast het sporten: hij speelt bijvoorbeeld heel graag gitaar. Een goede afleiding naast het sporten."

"Andere handige tips, die hij ons meegaf waren hoe hij bijvoorbeeld sponsoren zocht om te investeren in zijn materiaal. Ik vond het wel heel tof om te horen hoe hij zijn 1e setje nieuwe inlinewieltjes bij elkaar kreeg. Ook al vond Mark het best een beetje spannend, hij ging gewoon langs bij bedrijven en het lukte hem ook nog om door middel van sponsoren dat setje wielen bij elkaar te krijgen."

 

"Naast het feit dat doorzetten als sporter en wilskracht tonen hele belangrijke eigenschappen zijn, is het allerbelangrijkste toch wel plezier houden in het beoefenen van je sport. Dat staat simpelweg altijd voorop. Een goede afsluitende les, die Mark ons aan het einde van een geslaagde College Tour van TalentNED meegaf. Een primeur die naar meer smaakt."

 

"Namens iedereen, bedankt Mark!"

 

Foto: Bert Speelman

Lees ook