Chris van Dijk: “Ook heel belangrijk om zelf over dingen na te denken”

Foto: Bert Speelman

 

Wat is jouw grote droom?

 

Natuurlijk is het uiteindelijk mijn droom om de allerbeste te worden, maar op het moment ben ik bezig met meer realistische doelen. Op de korte termijn had ik de droom om dit jaar top 10 te rijden op het wereldkampioenschap (junioren) maar dat gaat, in verband met de coronaperikelen, waarschijnlijk niet door. Dit doel schuif ik natuurlijk gewoon door naar volgend jaar. Op de lange termijn zou ik graag fulltime willen mountainbiken, zodat ik de sport als mijn 'baan' kan beschouwen. Als je het al een baan kan/mag noemen. Het lijkt mij gewoon super gaaf om de hele wereld over te reizen met mijn fiets, avonturen te beleven en de beste te worden. Echter van je passie je “beroep” maken in de mountainbikewereld is heel lastig, tenzij je tot de echte wereldtop behoort. Ik ga dus ontzettend hard werken om in die wereld te kunnen meedraaien. Uiteindelijk wil ik dan ook heel graag winnen. Voor nu ga ik vooral ervaring opdoen en genieten van alles wat ik in de junior-categorie kan leren en bereiken.

 

Wat hoop je bij TalentNED te vinden om deze droom te verwezenlijken?

 

Een breed aanbod van begeleiding die nodig is voor mijn ontwikkeling, zoals mensen die mij helpen met voeding, mijn lichamelijke gesteldheid en natuurlijk vooral trainingstechnieken. Toch hoop ik daarnaast ook om op een bepaalde manier “mijn vrijheid” te kunnen behouden, want ik ben ervan overtuigd dat het heel belangrijk is om zelf over dingen na te denken en niet zomaar alles voor waar aan te nemen. Echter om zelf te kunnen kiezen wat het beste is, moet je eerst goed luisteren naar en open staan voor mensen die er echt verstand van hebben. Bij TalentNED hoop ik vooral veel te leren van deze mensen, nieuwe ervaringen op te doen, welke ik mee kan nemen naar de toekomst en kan gebruiken om mijn doelen te behalen. Zo heb ik al veel geleerd over verzorging van je spieren bij TalentNED, wat mij echt helpt in zware trainingsweken. 

 

In het verleden trainde je veel in je eigen omgeving. Hoe bevalt je nieuwe trainingsomgeving?

 

Eigenlijk is mijn gehele manier van trainen best wel veranderd. Voordat ik bij TalentNED kwam, had ik bijvoorbeeld nog nooit met een hartslagmeter gereden, met een jaarplanning en een trainingsschema gewerkt, aan krachttraining gedaan en ook nog nooit op een racefiets gezeten. In het begin vond ik het toch best wel een beetje moeilijk, omdat ik gewend was om altijd lekker te fietsen in mijn eigen tijd en tempo. Daarnaast was ik gewend om echt alles alleen te doen en had daar een fijne manier voor gevonden, dacht ik. Na de eerste maanden kan ik best zeggen dat de trainer en ik redelijk op elkaar zijn ingespeeld en ben ik echt tevreden met de manier van trainen. Deze voor mij nieuwe manier van trainen slaat voor mijn gevoel echt aan. Ook merk ik dat het mijzelf iets meer rust geeft dat mijn trainer de planning voor een week aangeeft en ik weet wat ik kan verwachten. De krachttrainingen zijn ook nieuw voor mij en die bevallen heel goed. Er valt hierin nog veel te leren maar het is fijn om te zien dat ik nog enorm kan groeien. 

Overall gezien train ik nu veel gerichter dan ik hiervoor deed en dat werkt voor mijn gevoel goed. In de eerste (en tot nu toe enige) wedstrijd van dit seizoen merkte ik dan ook echt verschil en was ik super blij met het resultaat dat het mij opleverde.

 

Foto: Teun van den Brink

 

Je woont in Ede maar gaat inmiddels in Sittard naar school. Door de huidige omstandigheden zit je nu thuis. Als je een plus- en minpunt moet noemen van de huidige situatie, welke punten zijn dat dan?

 

Het grootste pluspunt is dat ik nu veel vrijer ben qua school. Over het algemeen heb ik één of twee lessen per dag en de rest moet ik zelfstandig plannen. Hierdoor kan ik overdag lekker gaan trainen wanneer het licht en lekker weer is, en in de avond aan school werken. Een minpunt is natuurlijk wel dat ik nu weer alleen moet trainen en dat ik niet meer in de heuvels van Sittard kan trainen. Toch heb ik best wel geluk met waar ik woon, want ook hier op de Veluwe zijn genoeg goede plekken om te trainen al zijn er wel iets minder heuvels. Daarnaast vind ik het ook best leuk dat ik weer bij mijn beste vrienden ben waar ik zo af en toe nog iets (op anderhalve meter afstand) mee kan afspreken. En ook prettig: voor het eten kan ik weer “lekker makkelijk” op mijn moeder terugvallen. 

 

We lijken voorzichtig uit de intelligente lockdown te komen. Wat verwacht je nog van het huidige seizoen? En waar hoop je op?

 

Ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk weer te kunnen racen, vooral ook omdat dit mijn eerste jaar als junior is, waardoor ik grote wedstrijden zou kunnen rijden zonder (zelf) opgelegde druk. Ook wilde ik dit jaar graag voor het Nederlands Kampioenschap gaan, omdat je als eerstejaars-junior de kampioenstrui volgend voorjaar ook nog aan mag. Maar ik denk dat het er dit seizoen helaas niet meer van gaat komen. Heel misschien zal er nog een landelijk wedstrijd worden gereden, maar zeker geen WK of EK meer omdat er dan teveel gereisd moet worden. Ik ben me eigenlijk nu al meer aan het voorbereiden op volgend jaar en hoop dat er dan wel weer grote wedstijden gereden kunnen worden. Maar gelukkig kunnen we altijd nog lekker door de bossen fietsen en aan onze schema’s en doelen blijven werken!

Lees ook