Rutger Tijssen: "Hard trainen is niet moeilijk, goed trainen wel."

Foto: Bert Speelman

 

Sinds april 2020 heeft TalentNED een junioren schaatsteam. Rutger Tijssen stuurt met trainer/coach Robin Derks dit talentenprogramma aan. In dit interview vragen we hem onder andere naar zijn keuze voor TalentNED, zijn visie op talentontwikkeling en zijn nieuwe rol als programma manager.

 

Waarom heb je voor TalentNED gekozen?

 

Mijn keuze voor TalentNED was vrij snel gemaakt Na twee jaar onzekerheid was ik toe aan meer vastigheid en de juiste mensen om me heen. In het verleden heb ik al eens met Gerard Kemkers samengewerkt. Deze samenwerking heb ik altijd als zeer positief en super professioneel ervaren. Daar was ik weer naar op zoek. De organisatie sprak mij erg aan en het werken aan en met talenten heeft mij altijd goed gelegen. Ik wilde mijn kennis dan ook graag inzetten voor de talenten van de toekomst.

 

Wat is jouw visie op talentontwikkeling?

 

Ik werk en denk vanuit de kwaliteit van bewegen. Het aanleren van de juiste bewegingspatronen is essentieel voor de toekomst van het talent. Daarnaast is het belangrijk dat een talent weet waarom hij/zij bepaalde dingen moet doen. De juiste keuzes maken en begrijpen wat er gebeurt is hierin naar mijn mening van essentieel belang. Hard trainen is niet moeilijk, maar goed trainen wel.

 

Je bent jarenlang hoofdcoach geweest van diverse schaatsteams. Hoe weerhoudt zich dat tot jouw huidige rol als programmamanager?

 

Mijn rol van programmamanager houdt in dat ik meer op de achtergrond zal staan. Ik stel mijn kennis en ervaring beschikbaar voor de nieuwe generatie coaches en draag dus op een andere manier mijn steentje bij. Daarnaast werk ik altijd vanuit een sterke planning en kijk vooruit. Dat is iets wat juist in deze rol tot uiting kan komen.

 

Je hebt de nieuwe groep schaatsers nu een aantal keren kunnen bekijken. Wat is je opgevallen? 

 

De drive van de atleten om hard te willen trainen. Daarnaast valt het mij op dat ze fysiek al vrij ver ontwikkeld zijn, maar het ontbreekt aan de nodige kennis over de randvoorwaarden. Voeding, materiaal en leefstijl zijn eveneens belangrijke elementen die een talent tot een topsporter kunnen maken.

 

Wat kunnen we de komende maanden verwachten van het schaatsprogramma? 

 

Het is makkelijk om te zeggen dat we successen kunnen verwachten. We zijn echter pas net begonnen en het seizoen is nog lang. Wel ben ik ervan overtuigd dat een aantal van de talenten een grote stap gaat zetten en dat we dominant zullen gaan worden in het juniorenschaatsen in Nederland.

 

Lees ook