Ireen Wüst behaalt zevende wereldtitel allround!


Foto: Soenar Chamid

 

Het weekend van 29 februari t/m 1 maart in Hamar was een bijzonder weekend. Naast dat het ISU WK sprint en WK allround voor het eerst in de schaatshistorie gelijktijdig gehouden werden, wist Ireen Wüst voor de zevende keer in haar carrière wereldkampioen allround te worden! Marcel Bosker was reserve voor het allround toernooi en kwam helaas niet in actie tijdens het wereldkampioenschap.

 

Op zaterdag begon Ireen aan haar zestiende wereldkampioenschap allround met de 500 meter. In de tiende rit nam ze het op tegen landgenote Antoinette de Jong die ze versloeg in 38.96 om 39.39. Met deze tijd behaalde Ireen de vierde plaats. Later die middag stond de 3.000 meter op het programma. In de rit tegen Nana Takagi reed Ireen in 4:02.60 naar de derde tijd en stond ze aan het eind van de eerste dag aan de leiding in het tussenklassement.

 

Foto: Soenar Chamid

 

Zondag werden de 1.500 en 5.000 meter gereden. Om de marge met de nummer twee in het tussenklassement, Ivanie Blondin, te vergroten moest Ireen op de 1.500 meter de race van haar directe tegenstander winnen. In een mooie strijd reed Ireen met een ijzersterke race de snelste tijd (1:53.89), waarmee ze tevens haar eigen baanrecord verbeterde. Door de winst had Ireen een verschil van 6.60 met Blondin. Op de laatste afstand, de 5000 meter, kwam Ireen in de laatste rit wederom in actie tegen Blondin. Het was alweer enige tijd geleden dat Ireen deze afstand had gereden, maar ze ging vol goede moed en strijdlust de race in. Dit resulteerde in een tijd van 7:01.68, de tweede plek op deze afstand. Martina Sáblíková reed de snelste tijd op de 5000 meter en Blondin wist de marge op Ireen niet te verkleinen. Ireen eindigde souverein op de eerste plaats in het eindklassement en werd daarmee voor de zevende keer wereldkampioen allround!

 

Foto: Soenar Chamid

 

Komende periode
Op 7 en 8 maart staat het laatste schaatstoernooi van dit seizoen op de kalender: de World Cup Finale in Heerenveen. Ireen Wüst, Marcel Bosker en Esmee Visser komen tijdens dit toernooi in actie en zullen wederom strijden voor de podiumplekken.

 

Foto: Soenar Chamid

 

 

Lees ook