Ireen Wüst sluit seizoen af met baanrecord en wereldbekerzege op de 1.500 meter!

Foto: Soenar Chamid

 

Op 7 en 8 maart 2020 werd de ISU World Cup finale, het laatste toernooi van dit schaatsseizoen, gereden in Thialf. De beste twaalf rijders per afstand mochten dit weekend aan de start verschijnen. Namens TalentNED kwamen Ireen Wüst, Marcel Bosker en Esmee Visser in actie. Tijdens de World Cup finale kan het klassement nog eens flink veranderen, omdat men twee keer zo veel punten kan behalen op basis van de uitslag als bij de reguliere World Cups.

 

Op zaterdag 7 maart stond de 3.000 meter op het programma. Esmee Visser kwam in de tweede rit in actie tegen de (twee keer zo oude) Claudia Pechstein. In een tijd van 4:05.38 behaalde Esmee de achtste plaats op de ranglijst. Daarmee kon ze 68 punten bij schrijven op haar puntentotaal. In het gecombineerde eindklassement van de 3.000 en 5.000 meter eindigt Esmee Visser op de tiende plaats met 221 punten. Later op de middag kwam Marcel Bosker in actie op de 5.000 meter en moest hij het in de eerste rit opnemen tegen de Belg Bart Swings. Bosker behaalde de zevende plek met een tijd van 6:17.89 en eindigt daarmee op de twaalfde plek van het gecombineerde eindklassement van de 5.000 en 10.000 meter. Ireen Wüst kwam als reserve op de 1.000 meter niet meer in actie en bleef derhalve met 107 punten steken op de veertiende plaats in het eindklassement.

 

Foto: Soenar Chamid

 

Zondag 8 maart, de allerlaatste dag van het schaatsseizoen, startte met de 1.500 meter dames. Voorafgaand aan de race was Ireen Wüst klassementsleidster op deze afstand. In een spannende rit tegen Miho Takagi wist Ireen met 1:53.10 een baanrecord te rijden en met een totaal van 342 punten de wereldbeker binnen te slepen! Kort daarop kwam Marcel op dezelfde afstand in actie en moest in de vijfde rit schaatsen tegen Zhongyan Ning. Met een tijd van 1:45.93 behaalde Marcel de zesde plaats en heeft daarmee 76 punten toegevoegd aan het eindklassement op de 1.500 meter. Hij eindigt daardoor met 213 punten op de zevende plek.  

 

Voordat de schaatsers van hun welverdiende vakantie gaan genieten zullen ze aankomende week nog één keer op het ijs in Thialf staan voor de afsluitende clinic met de suppliers van de TalentNED schaatsploeg. Verder zal Esmee Visser nog tijdens de WK Studenten op de Jaap Eden baan in Amsterdam in actie komen.

 

Foto: Soenar Chamid

Lees ook