ISU WK AFSTANDEN LEVERT TALENTNED TWEE WERELDKAMPIOENEN OP

Foto: Soenar Chamid

 

Het belangrijkste toernooi van het jaar? Voor velen stond de ISU WK Afstanden van afgelopen weekend in Salt Lake City al vanaf het begin van het seizoen rood omcirkeld in de agenda. Vanuit TalentNED kwamen Ireen Wüst, Esmee Visser en Marcel Bosker in actie en werd het een memorabel toernooi.

Donderdag
Het vierdaagse toernooi in Salt Lake City begon op donderdag voor onze sporters met de 3.000 meter (Esmee) en de teamsprint voor de vrouwen (met Ireen als reserve). Hoewel Esmee een degelijke tijd neerzette (3.56,78) was dit niet voldoende om op het podium te eindigen en noteerde ze uiteindelijk de 5e tijd van de dag. Ireen hoefde niet in actie te komen, maar ook zonder haar wisten de dames van de Team Sprint (Jutta Leerdam, Femke Kok en Letitia de Jong) een gouden medaille te behalen in een tijd van 1.24,029: een nieuw wereldrecord!

 

 

Foto: Soenar Chamid 

 

Vrijdag

Na de eerste dag, waarop ook de 5.000 meter en teamsprint mannen werden gereden, stond voor Ireen op vrijdag de ploegenachtervolging op het programma. Samen met Melissa Wijfje en Antoinette de Jong snelden de Nederlandse dames naar een tijd van 2.52,64, welke goed was voor een nieuw Nederlands record. Helaas was het niet genoeg voor de eindzege. De Japanse vrouwen scherpten hun eigen wereldrecord met elf honderdsten aan en sleepten in een tijd van 2.50,76 het goud binnen.

 

Foto: Soenar Chamid 

 

Zaterdag

De zaterdag bracht ons een vol programma. Esmee mocht voor team TalentNED het spits afbijten met de 5.000 meter. In haar rit moest ze haar meerdere erkennen in de Tsjechische Martina Sablikova, die op dat moment een wereldrecord reed. Later werd ze nog verslagen door de Russische Natalia Voronina. Haar 6.39,02 was goed voor een nieuw wereldrecord en de gouden medaille. Esmee moest genoegen nemen met een bronzen medaille.

 

Ireen was de volgende TalentNED schaatsster die in actie kwam, nu op de 1.000 meter. Met een nieuw persoonlijk record van 1.12,64 reed Ireen de vierde tijd van de dag. Een mooie opmaat naar de volgende dag. Jutta Leerdam ging er met de winst vandoor.

 

De ploegenachtervolging voor de mannen zal er voor Marcel één worden om niet snel te vergeten. Hoewel hij eigenlijk niet zou starten, kreeg hij op de dag zelf te horen dat hij Patrick Roest zou vervangen in de Nederlandse sneltrein. Samen met Sven Kramer en Douwe de Vries presteerden de heren het om het goud te veroveren in een tijd van 3:34.68. Dit betekende zelfs een nieuw wereldrecord. Hoewel de mannen kritisch bleven, door aan te geven dat ze zelfs ook nog wat kleine foutjes maakten, waren ze uiteraard erg blij met hun wereldtitel en -record.

 

Foto: Soenar Chamid 

 

Zondag
Op de laatste dag stond voor Ireen haar hoofdnummer op het programma. Het hele jaar ging het vaak maar over één ding: de 1.500 meter op de ISU WK Afstanden in Salt Lake City.

Ireen wist weer waar te maken op het moment dat het moest. In een tijd net boven haar persoonlijke record (1.50,92), reed ze naar haar vijfde wereldtitel op de schaatsmijl. Hoewel de buitenwereld zich vooral druk maakte om een wereldrecord, was Ireen zelf alleen maar bezig met ‘gewoon’ de beste te zijn. En dat was ze. “Ik wilde zo graag goed zijn hier en dat was ik. Daar ben ik enorm trots op”. Wat ons betreft meer dan terecht!

 

Komende periode

Van 28 februari t/m 1 maart worden de WK Sprint en WK Allround gereden in Hamar. Ireen Wust zal daar de WK Allround rijden en Marcel Bosker is voor datzelfde toernooi reserve. Dat betekent dat hij nog een startbewijs zou kunnen krijgen als een Nederlandse schaatser zich afmeldt voor dit toernooi. Vervolgens staat een weekend later de World Cup Finale in Thialf op het programma (7 en 8 maart).

Lees ook