Focussen op jezelf met mooie resultaten als gevolg

Afgelopen weekend werden de  NK Afstanden verreden in Thialf. Stefan Westenbroek reed zichzelf in de kijker met een PR op de 2e 500m (35.36). Beau Snellink reed onder lastige omstandigheden naar een respectabele 12e plek (6:29.44). Evelien Vijn reed twee mooie races, met een nette 3000m (4:08.81) en een mooie tijd op haar eerste 5000m (7:13.81) ooit. Merel Conijn reed op de 3000m (4:08.23) én op de 5000m (7:10.99) een PR! Kortom een zeer geslaagd weekend voor dit viertal talenten van TalentNED. Trainer-coach Robin Derks blikt terug.

 

Stefan Westenbroek. Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

“Het was een erg mooi weekend, want er werd goed gereden door onze sporters. Dit is het niveau waar we ze op willen krijgen. En wat goed is komt snel, want onze jonge talenten reden zich links en rechts gewoon tussen de nationale top. Fantastisch.”

 

Beau Snellink. Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

“Tegelijkertijd was het een heel erg leerzaam weekend voor ons. Presteren op het moment dat het belangrijk is, terwijl al die toppers om je heen lopen en de camera’s op je gericht zijn. Je weet dat er op tv naar je wordt gekeken. Daar kun je ze toch niet helemaal op voorbereiden.”

 

Merel Conijn. Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

“Wat we wel gedaan hebben is dat we duidelijke dagschema’s hebben gemaakt. Zo wisten ze precies wanneer ze waar moesten zijn en in deze dagschema’s hadden we er ook rekening mee gehouden dat onze schaatsers waarschijnlijk wel wat meer tijd konden gebruiken om te wennen aan de ambiance van zo’n NK Afstanden.”

 

Evelien Vijn. Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

“Daarnaast hadden we in de training wat set ups gedaan, zodat ze wisten waar ze ongeveer toe in staat waren. Ook hebben we de wedstrijden van tevoren goed doorgenomen. Van de zomer was Ireen Wüst nog bij ons te gast en die vertelde dat ze zich altijd aan drie kernregels houdt: niet op een specifieke tijd weggaan, niet op je tegenstander focussen en niet bezig gaan met de tijden die al gereden zijn. Met andere woorden: focussen op jezelf. We hebben dus ook geen rondetijden meegegeven. Maar door de trainingen hadden ze natuurlijk al wel een beeld van waar ze toe in staat zijn.”

 

Robin Derks (links) en Rutger Tijssen (rechts). Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

En alsnog waren ze denk ik wel onder de indruk, maar dat is alleen maar een hele mooie en belangrijke ervaring. Eentje die Beau, Stefan, Merel en Evelien mee kunnen nemen naar de toekomst en ook weer kunnen delen met hun teamgenoten. Hopelijk kunnen die binnenkort ook weer ergens aan de start staan, want we hebben natuurlijk nog meer jonge talenten die zichzelf graag willen laten zien en daar ook klaar voor zijn.”

 

Rutger Tijssen, Robin Derks, Evelien Vijn en Merel Conijn (vlnr). Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

“Onze complimenten gaan uit naar de organisatie van dit toernooi. De KNSB en House of Sports hadden een strikt protocol om dit toernooi op een zo  veilige manier te kunnen organiseren. Voor ons was alles duidelijk en daardoor konden we ons goed focussen op het toernooi. Hopelijk kunnen er meer van dit soort toernooien doorgang vinden.”

 

Hieronder een overzicht van de tijden, resultaten en korte reacties van de sporters:

  • Vrijdag Stefan 1e 500m: Het was een goede eerste 500m. Er is wel veel te verbeteren in de laatste 200m, waarbij ik meer in m’n hoeken moet komen. (9e plek in 35.58)
  • Vrijdag Stefan 2e 500m: De tweede 500m heb ik mij goed herpakt en mezelf naar een dik persoonlijk record gereden! Die tweede bocht ging echt top! (6e plek in 35.36, PR/8e plek klassement over twee races)
  • Vrijdag Beau 5000m: Door de rare omstandigheden was het een zware wedstrijd. Ik ben wel tevreden, maar het kan altijd beter. (12e plek in 6:29.44).
  • Zaterdag Merel 3000m: Ik ben heel blij met deze race. Ik had een plan en daar heb ik me aan gehouden. Focus! Morgen de 5000m. Ik heb er zin in! (7e plek in 4:08.03, PR).
  • Zaterdag Evelien 3000m: Het was niet wat ik gehoopt had, maar ik heb keihard geknokt en daar ben ik heel trots op. Ik vond het echt supervet om tussen de toppers te rijden en de top 10 te halen. (9e plek in 4:08.81).
  • Zondag Merel 5000m: Vandaag was echt een mooie race. Dat ik mocht rijden was al een verassing. Maar dat gaf ook vertrouwen. De focus lag vandaag op ontspannen en constant rijden en dat lukte goed! (8e plek in 7:10.99, PR).
  • Zondag Evelien 5000m: Ik heb lekker geschaatst. Ik wilde in een lekkere flow komen en onbevangen kunnen schaatsen. Dit lukte goed en resulteerde in een prima tijd voor mijn allereerste 5000m! (9e plek in 7:13.81).

Lees ook