Colin Duivenvoorden

Colin Duivenvoorden

Schaatsen

Goud op de Olympische Spelen

Colin is begonnen met schaatsen toen hij ongeveer 6 jaar was. “Er lag destijds natuurijs en sindsdien ben ik verkocht.” Zodra het ijs dik genoeg was pakte Colin zijn spullen om hele dagen op het ijs door te brengen.

 

De snelheid en de druk die je voelt als je de bochten gaat aansnijden, maken het dat schaatsen de leukste sport voor Colin is. “Ondanks dat het een individuele sport is geniet ik enorm van het trainen met de andere jonge talenten en elkaar op die manier beter proberen te maken.”

 

Via zijn jeugdclub en het district is Colin naar de opleidingsploeg van het RTC Zuid West gegaan. Onder leiding van zijn coach bij het RTC heeft Colin enorme stappen gezet en is hij in positieve zin opgevallen en heeft hij op die manier de overstap naar het schaatsteam van TalentNED kunnen maken. Aan zijn coach bij het RTC Zuid West, Sebastiaan Oranje, heeft Colin dan ook veel te danken. “Hij heeft mij echt super veel geleerd over alle facetten die bij schaatsen komen kijken: kracht, techniek, uithoudingsvermogen. Ik zal hem daar altijd dankbaar voor blijven en alles wat ik van hem heb geleerd neem ik mee in mijn toekomstige carrière.”

 

Een sterk punt van Colin als schaatser? “Vooral dat ik echt heel hard kan trainen wanneer het moet en ik een groot uithoudingsvermogen heb. Technisch raak je nooit uitgeleerd en zal ik mij verder moeten blijven door ontwikkelen.” 

 

Of er is een schaatser is op wie Colin lijkt is geen makkelijke vraag. “Je bent snel geneigd om te zeggen dat je lijkt op een schaatser die zijn sporen inmiddels heeft verdiend om uiteindelijk ook in dat succesvolle rijtje te eindigen.” Volgens Colin zal iedereen een eigen unieke weg bewandelen die je naar de top zal brengen en hoopt daarin ook zijn eigen weg te kunnen vinden.

 

De droom van Colin is om de beste schaatser ter wereld te worden en om dan goud te behalen op de Olympische spelen. “Ik zou graag willen dat mensen later aan mij denken als die bescheiden doch bloedfanatieke jongen die een uitdaging niet uit de weg ging en altijd het beste uit zichzelf heeft weten te halen”. Om dichter bij zijn droom te komen heeft Colin als doel voor volgend seizoen gesteld: Nederlands kampioen op de 3 en 5 km worden en op die manier ook op de World Cup junioren te mogen rijden. “Met deze doelen voor ogen probeer ik het beste uit mijzelf te halen en zo te zorgen dat ik uiteindelijk als snelste over de streep kom.”

 

In zijn keuze voor TalentNED is Colin heel helder: “Dit is echt de beste omgeving die je nodig hebt om topsporter te worden”. Een unieke kans om samen te trainen met de beste talenten van Nederland en te worden begeleid door een fulltime professioneel team”. Een kans die Colin niet aan zich voorbij kon laten gaan en met beide handen heeft gegrepen.

Colin Duivenvoorden

Club

IJs Vereniging Woubrugge

RTC ZW Opl. (S. Oranje)

Sebastiaan Oranje

Opgegroeid in

Woubrugge

Geboortedatum

06-10-2002

2020

6:39,60 Thialf

2020

3:48,97 landenwedstrijd

2019

1e plaats NK 3000m