Eline Jansen

Eline Jansen

Schaatsen

Leergierig

Als kind wilde Eline altijd overal goed in zijn, ze maakte overal een wedstrijd van. Het liefst haalde Eline voor alles een 10 op school en was ze ook de allerbeste in alle sporten en alle spelletjes. De vader van Eline vond het belangrijk dat Eline en haar zusje konden schaatsen. Hij heeft zelf altijd op natuurijs geschaatst en is een echte liefhebber.

 

Eline ontdekte het schaatsen toen ze vijf jaar was. Ze deed mee aan een vakantiecursus met haar nichtjes bij de Scheg in Deventer. “Ik vond het gelijk super leuk om alle technieken te leren en dat vind ik nog steeds”. Na twee jaar was er geen uitdaging meer bij de Scheg en heeft zij zich als zevenjarig meisje aangesloten bij Sportief Oost.nl.

 

Al snel reed Eline fanatiek rond bij de junioren, terwijl ze nog maar C-pupil was. Alleen aan schaatsen had Eline niet genoeg en is zij naast het schaatsen op hoog niveau gaan hockeyen totdat ze naar de middelbare school ging. In het laatste seizoen merkte Eline dat, hoewel het vreselijk was om te kiezen, op hoog niveau schaatsen en hockeyen niet meer te combineren viel.

 

Eline wilde liever naar het NK schaatsen en heeft op dat moment besloten om vol voor het schaatsen te gaan. Ze heeft 1 jaar deelgenomen aan de THO (een soort pre-baanselectie) om vervolgens 3 jaar bij de baanselectie te schaatsen. In het laatste jaar van de baanselectie trainde zij onder leiding van Poul Veen en Harry Pardijs.

 

In het tweede seizoen klopte alles voor Eline waarbij ze op het NK C-junioren heeft gepiekt en eindigde met een plek in de top 5. Elk seizoen daarna ging het beter en beter. De afgelopen twee jaar heeft Eline bij het RTC Oost geschaatst bij trainer Johan Freriksen en goede resultaten op de NK’s behaald en maakte zij haar debuut als 17-jarige op het NK Allround Senioren in een vol Thialf.

 

Nu heeft Eline de stap naar TalentNED gemaakt waarmee ze super blij is! Door haar brede interesse en leergierigheid blijft Eline op alle vlakken groeien: zowel fysiek, sporttechnisch als mentaal. Doordat ze zich altijd wil blijven ontwikkelen en perfectionisme nastreeft maakt het dat schaatsen voor Eline een uitdagende sport is waarbij het met hoge snelheden door de bochten rijden haar een echte kick geeft.

 

Op dit moment is Eline vooral goed op de 1.500, 3.000 en de 5.000 meter, waarbij ze zeker verbeterpunten ziet in haar snelheid. Om dit te bereiken zal ze haar start en basissnelheid moeten verbeteren alsmede leren te doseren. “Ik wil altijd heel graag en soms iets tè graag.”

 

Ook op school gaat Eline er vol voor. Ze volgt een fulltime opleiding fysiotherapie en haalt daar hoge cijfers. “Zolang dit voor mij haalbaar is, geeft mij dit veel voldoening.” Haar droom is om in 2026 mee te doen aan de Olympische Spelen en ooit een gouden medaille te halen op de Spelen. Voor aankomend seizoen is Eline’s hoofddoel het WK Junioren.

 

Mensen vergelijken mij vaak met Esmee Visser. Ik heb een beetje dezelfde bouw en heb ook even de tijd nodig om op gang te komen. Haar idolen? Stefan Groothuis. “Onwijs knap hoe hij zijn carrière heeft vol weten te houden.” Thomas Krol. “Net als ik Deventenaar en lid van SportiefOost.nl. Daarnaast blijven Sven Kramer en Ireen Wüst wel echt de ‘toppers’ van het schaatsen voor Eline. “Ik zou niet durven dromen om ooit zo’n erelijst op mijn naam te hebben staan.” En op wie zou Eline willen lijken? Miho Takagi. “Ik vind het onwijs knap hoe diep zij, zulke rake klappen kan maken. Ik zou graag in de buurt willen komen van haar techniek.”

Eline Jansen

Club

SportiefOost.nl

Vorig team

RTC Oost (J. Freriksen)

Opgegroeid in

Deventer

Geboortedatum

08-03-2002

2019

3e plaats 5000m Holland Cup 4

2020

3e plaats 3000m NK Allround A-junioren

2019

2e plaats 3000m NK Allround B-junioren