Esmee Visser

Esmee Visser

Schaatsen

Eruit halen wat erin zit

Als een duveltje uit een doosje won Esmee de 5000 meter op de Olympische Spelen van Pyeongchang 2018. En dat voor iemand die pas op haar 17e voor het eerst ergens voor geselecteerd werd. Het RTC Haarlem wel te verstaan. Het was pas haar derde internationale wedstrijd. Hoe kan het dat haar talent pas zo laat werd opgemerkt? En hoe goed was ze geweest als ze al eerder was aangesloten bij een RTC?

 

Wat een verrassing is voor de buitenwereld, is voor Esmee het resultaat van een gestage ontwikkeling. “Ik zie mijn ontwikkeling als een rechte lijn. De buitenwereld ziet dat anders. Alsof ik er opeens ben. Door het selectiebeleid en de relatief kortere afstanden die je rijdt op jongere leeftijd, viel ik nooit zo op. Ik ben gemaakt voor de langere afstanden. Ik haalde de selecties eigenlijk nooit, maar je hoeft helemaal niet vanaf jongs af aan in de selecties te hebben gezeten. Ik ben pas laat in aanraking gekomen met intensief trainen, met topsport.”

 

De in Beinsdorp opgegroeide Esmee volgt haar eigen weg. Zoals ze dat eigenlijk van jongs af aan al doet. Esmee was een rustig kind, maar was wel altijd in de weer. Weliswaar op de achtergrond, maar altijd bezig om iets te verbeteren of onder de knie te krijgen. “Dat perfectionistische zat er al vroeg in. Ik was niet snel tevreden.”

 

Esmee begon op haar 8e met schaatsen. Daarnaast deed ze ook aan tennis en dansen. “Ik vond heel veel sporten heel leuk.” Op een gegeven moment moest ze kiezen. “Ik koos voor het schaatsen, omdat dat toch wat specialer is. Ik heb wel een drang om iets te doen wat anderen niet doen.”

 

Esmee vond haar weg bij IJsclub Nut & Vermaak. “Ik kreeg altijd veel aandacht van de trainers. Die zagen de potentie in mij. Ik neem snel dingen op en kan snel dingen die trainers zeggen vertalen naar wat ik doe. Voor die trainers was dat ook leuk. Daardoor waren ze technisch heel erg met mij bezig. Als ik wedstrijden reed, dan reed ik best wel dicht bij de andere meiden. Ik had altijd wel het gevoel dat er meer in mij zat.”

 

Esmee had gelijk. Naast het Olympisch goud, werd ze in 2018 ook Europees kampioen, op de 3000 meter. Een seizoen later won ze de 5000 meter op het NK Afstanden en werd ze tweede achter Sablikova op de WK Afstanden.

 

Esmee is iedereen die haar geholpen heeft in haar ontwikkeling erg dankbaar, zeker aangezien ze beseft dat het niet altijd even makkelijk is om met haar samen te werken. “Ik ben best wel eigenwijs en bokkig. Ik heb het nodig dat coaches af en toe bij mij op de rem trappen. Ik ben ook wel een onderhandelaar. Hoe meer ervaring je hebt, des te meer je ook tegen durft te spreken.”

 

Esmee blijft zich doorontwikkelen. “Ik begin steeds beter te merken wat voor mij wel en niet werkt. Op basis van ervaring en uit nieuwsgierigheid. Ik vind heel veel dingen heel interessant. Ik wil weten waarom ik dingen doe. Waarom niet anders? Alleen daar moet ik dus wel een beetje mee oppassen.”

 

Hoewel ze haar gouden Olympische plak al binnen heeft, staat Esmee eigenlijk nog maar aan het begin van haar schaatscarrière. “Ik wil het beste uit mezelf halen en als dat leidt tot een 1e plek dan is dat mooi.” Wat dat betreft is Esmee nog altijd hetzelfde als vroeger: altijd in de weer, altijd zichzelf aan het ontwikkelen en altijd de lat weer wat hoger aan het leggen voor zichzelf. Zo haalt ze eruit wat erin zit.

Esmee Visser

Geboortedatum

27-01-1996

Geboorteplaats

Beinsdorp

Specialiteit

3000 en 5000 meter

IJsclub

IJsclub Nut & Vermaak

Mijn mijlpalen

2004

Begonnen met schaatsen bij IJsclub Nut & Vermaak

2014

NK Allround Junioren, 9e plaats

2015

NK Allround Junioren, 4e plaats

2015

WK Junioren, Goud ploegenachtervolging

2018

EK Afstanden, Goud 3000 meter

2018

Olympische Spelen, Goud 5000 meter

2019

NK Afstanden, Goud 5000 meter

2019

WK Afstanden, Zilver 5000 meter