Evelien Vijn

Evelien Vijn

Schaatsen

Energiek én hongerig

Als baby kreeg Evelien eten voor extra hongerige baby’s. En tot etenstijd was het nagenoeg altijd huilen geblazen. Eenmaal een volle maag was Evelien een leuke en vrolijke baby. Toen Evelien een jaar of vier was wilde ze op schaatsen. Wanneer haar ouders op tv naar schaatsen keken, deed de kleine Evelien de schaatsbewegingen na in de huiskamer. Maar eerst moest Evelien haar zwemdiploma’s halen. Toen ze een jaar of vijf was mocht ze ein-de-lijk voor het eerst gaan schaatsen. Op een klein ijsbaantje op een vakantiepark. “Ik vond het toen al zo leuk dat ik zeker wist dat ik wou gaan schaatsen.”

 

Evelien is vanaf jonge leeftijd een schaatsliefhebster pur sang. Bij haar thuis aan de keukentafel wordt nog altijd het verhaal vertelt van de Mijzenpoldertocht, op natuurijs wel te verstaan. Een nog kleine Evelien ging met haar opa 12,5 km schaatsen. “Kom opa, ik help je wel eventjes met klunen!” riep ze. “Ik vind het schaatsen echt super leuk, doordat ik het een onwijs gaaf gevoel vind om hard door die bochten te gaan en aan de technische aspecten te kunnen werken. Als ik dan een bepaald technisch punt na lang oefenen eindelijk onder de knie heb, kan ik daar erg van genieten. Bovendien vind ik het heel leuk om tegen de klok te rijden, want niemand kan dan jouw prestatie beïnvloeden. Als het niet goed gaat, komt dat doordat je zelf niet goed genoeg bent op dat moment.”

 

Op zesjarige leeftijd begon Evelien met jeugdschaatsen. Ze schaatste even bij Duosport om zich kort daarna aan te sluiten bij STG Koggenland. Daar reed ze haar 1e wedstrijdjes. Op haar 14e ging ze naar de C-selectie in Hoorn, waar ze twee jaar lang met veel plezier schaatste. Als junior B1 schaatste ze bij schaatsteam NH en een jaar later bij RTC Noord-West. Bij het RTC draaide ze haar beste en meest constante seizoen ooit.

 

“Ik heb veel te danken aan Thea Bervoets (coach C-selectie) en Sjoerd Geraets (coach RTC Noord-West). Bij Thea heb ik voor het eerst op een schema getraind en zij heeft mij technisch leren schaatsen (met name geleerd dat diep zitten erg belangrijk is) en bepaalde dingen laten inzien, zoals een goede voorbereiding naar wedstrijden toe. Bij Sjoerd ben ik afgelopen seizoen ook technisch veel beter gaan schaatsen en ben ik fysiek ook sterker geworden.”

 

Evelien geeft aan best wel diep te kunnen blijven zitten, ook op een langere afstand. Ook kan ze heel diep gaan en weet ze door te zetten als ze vermoeid raakt. Bij TalentNED hoopt ze technisch nog een stuk beter te leren schaatsen. Daarnaast wil ze graag haar basissnelheid en acceleratie verder ontwikkelen. Tot slot wil ze graag sterker worden, zodat ze ook op die manier haar basissnelheid omhoog kan krijgen.

 

Evelien’s droom is deelname aan de Olympische Spelen. “Het liefst zou ik daar dan ook een gouden medaille willen behalen. Dat zou ik wel ultiem vinden. Daarnaast wil ik bekend staan als een vrolijke, spontane, eerlijke en sociale meid, die serieus met haar sport bezig is om haar doelen te behalen. Ik zou niet weten of ik op een andere schaatser lijk. Ik denk dat ik wel een eigen stijl en persoonlijkheid heb.

 

Komend seizoen wil Evelien graag meedoen aan de World Cups en het WK voor junioren. “Bovendien is het voor mij een droom om in een vol Thialf te schaatsen, dus zou ik mij ook graag willen plaatsen voor een seniorentoernooi. Bij TalentNED verwacht ik mij goed door te kunnen ontwikkelen als sporter en een goede basis voor de toekomst te leggen.”

Evelien Vijn

Club

STG Koggenland

Vorig team

RTC Noord West (S. Geraets)

Opgegroeid in

Wieringerwerf

Geboortedatum

24-08-2002

2020

1e plaats NK 1500m, 3000m, mass-start

2020

1e plaats Vikingrace Heerenveen

2019

1e plaats Countrymatch Inzell