Ireen Wüst

Ireen Wüst

Schaatsen

Super fanatiek

Boos. Teleurgesteld. “Je geeft nooit op. Je gaat altijd door.” Oma schrok van de reactie van de jonge Ireen. De hele ochtend had ze voor de buis gekluisterd gezeten. De Elfstedentocht van 1997. Haar vader reed mee, maar gaf op.

 

Sindsdien wilde Ireen op schaatsen. Ze zeurde net zo lang tot het mocht van haar ouders. Ze zou het doen op haar manier. Doorgaan waar anderen stoppen. Alles winnen wat er te winnen valt. Keihard trainen. En nooit, maar dan ook nooit opgeven.

 

Ireen won in haar carrière op NK’s, EK’s, WB’s, WK’s en Olympische Spelen in totaal 428 medailles, waarvan 196 keer goud. Een ongelofelijk palmares. Ze is de succesvolste Nederlandse deelnemer aan de Olympische Spelen ooit, met vijf gouden, vijf zilveren en één bronzen medaille.

 

Superfanatiek. Op jonge leeftijd had ze al duidelijk voor ogen wat ze wilde. In groep 6 maakte ze een werkstuk over het worden van een schaatskampioen. Naast schaatsen deed Ireen ook nog aan tennis en hockey. Met hockey ging ze altijd vervroegd door naar de volgende leeftijdscategorie. Met tennis speelde ze alleen tegen jongens, want de meisjes konden niet hard genoeg slaan.

 

Op haar 15e koos ze voor het schaatsen. Hoewel ze dat de leukste sport vond, ging het niet vanzelf. “Ik was altijd heel klein en liep achter in mijn groeispurt. Mij werd verteld dat ik technisch goed moest schaatsen, dan zou de rest vanzelf wel komen. Hoewel ik in Brabant één van de beteren was, werd ik op het NK slechts 13e. Zolang ik zelf de progressie maar zag. Daar hield ik me aan vast.”

 

“Toen begon ik te groeien en werd ik sterker. Ik kwam meer en meer in de buurt van het podium. Er ontstonden verwachtingen en dan ging het vaak mis. Ik was altijd superzenuwachtig voor wedstrijden. Ziek, overgeven. Gelukkig heb ik in Jong Oranje de tools gekregen hoe daarmee om te gaan. Nu heb ik soms juist moeite om me op te laden voor een niet belangrijke wedstrijd.”

 

In het seizoen 2003/2004 werd Wüst 2e bij het Wereldkampioenschap voor Junioren. In het seizoen daarna werden zij en Sven Kramer, haar ploeggenoot bij Jong Oranje, vrij plotseling bekend doordat ze als jonge schaatsers goede resultaten boekten in wedstrijden bij de senioren. Die snelle doorbraak kwam voor velen als een verrassing. Met overmacht won ze in 2005 de titel die ze een jaar eerder net niet won: het Wereldkampioenschap voor Junioren.

 

Op 19-jarige leeftijd won Ireen goud op de 3000m op de Olympische Spelen van Turijn in 2006. Ze werd daarmee de jongste Nederlandse Olympisch kampioene op de Winterspelen ooit. Daarna reed ze zoals gezegd een veelvoud aan medailles bij elkaar en won daarmee alles wat er te winnen valt. Ze heeft nog één hoofdwens: een wereldrecord op haar naam zetten. En Ireen kennende geeft ze niet op tot ze ook die mijlpaal bereikt heeft. Opgeven is geen optie.

Ireen Wüst

Geboortedatum

01-04-1986

Opgegroeid in

Goirle

Specialiteit

Allround

Club

IJsclub Tilburg

Mijn mijlpalen

1998

Begonnen met schaatsen bij IJsclub Tilburg

2005

WK Junioren, Goud

2006

Olympische Spelen, Goud 3000 meter

2007

WK Allround, Goud

2010

Olympische Spelen, Goud 1500 meter

2011

WK Allround, Goud

2012

WK Allround, Goud

2013

WK Allround, Goud

2014

WK Allround, Goud

2014

Olympische Spelen, Goud 3000 meter

2014

Olympische Spelen, Goud ploegenachtervolging

2017

WK Allround, Goud

2018

Olympische Spelen, Goud 1500 meter

2020

ISU EK Afstanden, Goud ploegenachtervolging

2020

ISU EK Afstanden, Goud 1500 meter

Meer schaatsers