Jos de Vos

Jos de Vos

Schaatsen

Het doet wel pijn, maar eigenlijk ook weer niet

Tête de la course rijdt Jos de Vos met een voorsprong van 3 uur op het peloton!

 

Als kind was Jos graag buiten. Hutten bouwen of lekker fietsen. In zijn hoofd reed hij dan de Tour de France. Dat had hij op televisie gezien. Hij stelde zich dan voor hoe hij drie uur voor lag op zijn concurrenten.

 

Jos, die opgroeide in het land van Maas en Waal – in Dreumel wel te verstaan – ging niet op wielrennen maar op tennis. Maar daar kon hij zijn ei niet kwijt. Jos was al op jonge leeftijd heel gedreven en wilde graag de competitie aangaan. Andere kinderen dachten daar alleen anders over. Voetbal werd het ook niet, want “daar krijg je slechte knieën van”, aldus de moeder van Jos.

 

Toen Jos een jaar of 8 was, nam zijn vader hem mee naar de ijsbaan in Den Haag. Hij sliep dan op de terugweg, moe en voldaan. Daarna wilde hij beginnen met trainen bij ijsclub Sportion in Den Bosch. Daar dachten ze alleen dat hij kwam kunstschaatsen! Op dat moment was de Vugtse ijsclub voor de wekelijkse zondagtraining aanwezig en zo kwam Jos bij hen terecht.

 

Jos was geen trainingsbeest, maar was er ook niet het type naar om de kantjes ervan af te lopen. Hij kon altijd wel diep gaan en door de jaren heen leerde hij om goed te trainen. Schaatsen werd zijn lust en zijn leven. “Het gevoel dat alles klopt. Een rit waarbij alles vanzelf gaat. Het doet wel pijn, maar eigenlijk ook weer niet.”

 

Hij fietste elke dag een uur naar school en een uur weer terug. Jos heeft het VWO afgerond. Daarna ging hij biomedische wetenschappen studeren in Utrecht en later bewegingswetenschappen in Groningen.

 

Jos droomde altijd van winst op het WK Allround. Hij vraagt zich af of dat nog realistisch is, maar weet tegelijkertijd dat hij nog veel harder kan dan hij nu laat zien. Zoals op het NK Allround in 2015. Toen reed hij 4 persoonlijke records en had toen het gevoel dat hij mee kon doen met de besten.

 

Tête de la course, het kan nog steeds.

Jos de Vos

Geboortedatum

14-02-1991

Opgegroeid in

Dreumel

Specialiteit

5000 meter, Allround

IJsclub

IJSCH Haaksbergen

Mijn mijlpalen

2000

Begonnnen met schaatsen bij de Vugtse IJsclub

2009

NK Afstanden Junioren, Zilver 5000 meter

2015

NK Allround, 6e plaats

2016

NK Allround, 6e plaats

2017

NK Allround, 4e plaats