Lotte van Beek

Lotte van Beek

Schaatsen

Lessen geleerd

De driejarige Lotte had een groot wit vel voor haar liggen toen haar ouders naar de Winterspelen van Lillehammer keken. De medailleceremonie was begonnen. Lotte – altijd druk, vol energie, competitief – was onder de indruk. Niet veel later had ze een podium getekend. Drie keer raden wie ze op het hoogste ereschavot had getekend!

 

Hoewel niet bepaald een ochtendmens (dat is een understatement), was de jonge Lotte op de dagen dat ze mocht schaatsen al vroeg wakker. “Dan stond ik ’s ochtends al te springen, omdat ik dan ’s avonds mocht gaan schaatsen.”

 

Haar ouders konden allebei leuk schaatsen en deden dat graag op natuurijs. Dan namen ze Lotte mee. Op een dag zei een vriend van hen: “Waarom laat je Lotte niet een jaartje lessen in Deventer?” Eenmaal in Deventer zei de trainer: “Meneer en mevrouw Van Beek, dit gaat u veel tijd en geld kosten”.

 

Als Zwollenaar bij de Deventer IJsclub, dat was wel een dingetje. Toch heeft Lotte daar jarenlang geschaatst. Daarnaast deed ze aan hockey, tennis en zeilen. Met name het hockeyen bleek lastig te combineren met het schaatsen. Als C2’er werd ze uitgenodigd voor de gewestelijke selectie (Oost). Als B1’er maakte ze definitief de keuze voor het schaatsen. Ze werd meteen Nederlands kampioen in de B-categorie.

 

Vervolgens was Lotte eigenlijk altijd een jaartje ‘te vroeg’. Het ging haar goed af om te rijden tegen schaatsers die al wat ouder waren. Het seizoen 2009/2010 werd een superjaar, waarin ze haar eerste WK Sprint mocht rijden. Tevens won ze het WK Allround voor Junioren in Moskou.

 

Een geweldig seizoen dus. Helaas kreeg Lotte in het 2e jaar bij Jong Oranje de nodige tegenslagen te verwerken. Dit was tevens het jaar dat ze erachter kwam dat ze met mannen moest trainen om echt snel te kunnen rijden. Daarop besloot ze bij een mannenploeg aan te sluiten en dat bleek een goede keus.

 

Lotte begon medailles te winnen met als absoluut hoogtepunt de Olympische spelen van Sotchi. Ze won brons op de 1500 meter en goud in de team pursuit. “Het waren mijn droomspelen!”.

 

Vlak daarna scheurde Lotte haar kruisband af. Ze kreeg een donorpees en na een maand of 4 kon ze weer het ijs op. Vervolgens waren er meer tegenslagen. Van de energieke druktemaker was weinig over. Ze moest er even uit, even weg van het schaatsen.

 

In Lapland – waar ze van hut naar hut trok – vond ze haar drive weer terug. “Ik kwam vol energie weer terug. Ik kwam in een flow en kwalificeerde me voor de Spelen van PyeongChang. Ik werd Europees kampioen op de 1500 meter in Kolomna en miste op een honderdste het Olympisch brons op de 1500 meter.”

 

Lotte heeft haar lessen geleerd. “Doorbreek zo nu en dan je patronen, stap er even uit. Ook heb ik geleerd dat je dingen moet ervaren, meemaken, om erachter te komen wat bij je past.” En: “Iedere tegenslag is een uitdaging om sterker terug te komen.”

 

Lotte droomt van individueel goud op de Olympische Spelen en het WK Afstanden. Wat zou het mooi zijn als de tekening van de 3-jarige Lotte realiteit wordt. Dan kan ze er daarna met een gerust hart een punt achter zetten en haar andere droom waarmaken: een reis dwars door Amerika maken, van het meest noordelijk gelegen Alaska naar het meest zuidelijke Patagonia.

Lotte van Beek

Geboortedatum

09-12-1991

Opgegroeid in

Zwolle

Specialiteit

1000 en 1500 meter

IJsclub

Deventer IJsclub

Mijn mijlpalen

1997

Begonnen met schaatsen bij Deventer IJsclub

2010

WK Junioren, Goud

2014

Olympische Spelen Sotsji, Brons 1500 meter

2014

Olympische Spelen, Goud ploegenachtervolging

2018

Europees Kampioen 1500 meter

2018

Europees Kampioen ploegenachtervolging

2018

Olympische Spelen, Zilver ploegenachtervolging