Merel Conijn

Merel Conijn

Schaatsen

Internationaal hoog eindigen

Als klein meisje vond Merel buitenspelen echt geweldig. In de zomer was ze vaak bij het IJsselmeer te vinden en zodra er in de winter ijs lag, werd iedereen opgetrommeld om een aantal eerste stapjes op het ijs te wagen. Samen met een vriendin reed Merel toen voor het eerst een tochtje op natuurijs.

 

Later werden er vanuit de basisschool van Merel schaatslessen georganiseerd. Natuurlijk schreef zij zich hiervoor in en werd lid van de IJsclub Edam. Elke week gingen ze met de bus naar Alkmaar, en elke week voelde als een soort schoolreisje. Zodra Merel al haar ‘diploma’s’ had behaald, stopte ze bij de IJsclub en verving het schaatsen voor andere sporten. Al snel begon ze het schaatsen te missen. Merel kwam in contact met STG Purmerend en reed daar af en toe ook een wedstrijdje mee. Bij STG Purmerend kreeg zij haar eerste echte trainingen en werden de ‘schoolreisjes’ vervangen door trainingskampen.  

 

Wat altijd centraal voor Merel heeft gestaan bij het schaatsen, was plezier maken en zichzelf constant blijven verbeteren. Daarnaast is Merel altijd bloed fanatiek en dat bleek een goede combinatie. Dat het zo’n technische sport is heeft hier zeker een rol bij gespeeld. Merel gaat een uitdaging niet uit de weg, en doordat het zo’n technische en afwisselende sport is, raakt ze nooit uitgeleerd. “Ik vind de afwisseling tussen zomer en winter en de daarbij horende andere sporten erg fijn.”

 

Nadat Merel een aantal jaar bij STG Purmerend heeft geschaatst werd ze uitgenodigd voor de C-selectie van Hoorn. Hier kreeg zij onder andere training van Thea en Bas Bervoets. Daarna ging Merel naar de baanselectie van Hoorn en gecoacht door Lars Conijn en René Wit en vervolgens naar het RTC Noordwest onder leiding van Sjoerd Geraets, Rens van Korven en Richard Bloedjes. Onder het programma van Sjoerd heeft Merel een aantal grote stappen kunnen maken. Zo mocht zij afgelopen seizoen uitkomen op het WK junioren en voor het eerst deelnemen aan het NK senioren. Beiden heeft Merel als heel gaaf ervaren!

 

Wat de sterke punten van Merel zijn is een lastige vraag voor haar. Zelf zegt ze daarover: “Ik denk dat ik het moet hebben van mijn wilskracht. Technisch is lang nog niet alles optimaal maar mijn timing is best aardig.”

 

Er zijn nog een hoop dingen waarin Merel zich wil en kan ontwikkelen. “Zo hoop ik onder andere mijn techniek te verbeteren (en dan met name in de bochten) en leren meer vermogen te kunnen leveren”. Ze zou nog heel veel dingen kunnen noemen waarin zij zich wil verbeteren maar streeft er vooral naar om zichzelf constant te blijven uitdagen. Zo komen er dan ook steeds weer punten bij waarin Merel zich verder zou willen ontwikkelen.

 

Dit sluit ook gelijk aan bij de vraag wat de ambitie van Merel is. Zoals Merel zelf aangeeft: “Ik vind het belangrijk dat ik mezelf ontwikkel op de lange termijn zodat ik zo hoog mogelijk eindig op de grote internationale toernooien. Hoelang het gaat duren om dit te bereiken zou ik niet durven zeggen.” Ze gaat er in ieder geval alles aan doen om dit te behalen.

 

Voor wat betreft komend seizoen hoopt Merel te mogen deelnemen aan het Wereldkampioenschap junioren en daar zo hoog mogelijk te eindigen (en het liefst op het podium natuurlijk). “Ik ben heel blij dat ik deel uit mag maken van team TalentNED. Onder andere de professionele setting samen met de andere sporters vind ik een groot pluspunt.” Merel geeft aan in een erg leuk team terecht te zijn gekomen en vind het erg fijn dat er breder wordt gekeken dan alleen de fysieke trainingen. “Er wordt veel aandacht besteed aan elementen zoals bijvoorbeeld voeding en ik vind het fijn dat we de achterliggende gedachten achter een training mee krijgen.”

Merel Conijn

Club

STG Purmerend

Vorig team

RTC Noord West (S. Geraets)

Opgegroeid in

Edam

Geboortedatum

19-10-2001

2019

Deelname aan WCKT Senioren

2020

Diverse medailles WK Junioren

2019

1e plaats NK Allround