Sebas Diniz

Sebas Diniz

Schaatsen

Op eigen kracht hoge snelheden halen

Sebas was als baby een erg makkelijk kind. “Maar als kleuter werd ik ondeugender volgens mijn ouders.” De allereerste keer dat Sebas op het ijs stond, was op natuurijs. “Onze buurman nam mij en mijn zusje mee om op het Twentekanaal te schaatsen. Dit vond ik geweldig.”

 

Een aantal jaar later organiseerde de gemeente Borne, de woonplaats van Sebas, proeflessen bij verschillende sportclubs waardoor elke leerling op de basisschool proeflessen kon gaan volgen. Sebas koos er destijds voor om proeflessen te nemen bij de schaatsvereniging van Borne.

 

“Ik kan me nog herinneren dat ik er in het begin niks aan vond omdat ik schaatsen aan had waarvan ik zeer pijnlijke voeten kreeg. Nadat ik andere schaatsen had geprobeerd, die geen pijn deden, ging het een stuk beter. Toen vond ik het steeds leuker worden en sloeg de vonk bij mij over.”

 

“Het leuke aan schaatsen vind ik de snelheid, dat je met je ‘eigen’ kracht hoge snelheden kan halen. Bij schaatsen draait het niet alleen om kracht en wie de sterkste is, maar vooral ook om de techniek. Ook vind ik het best bijzonder dat je om vooruit te kunnen gaan zijwaarts moet afzetten.”

Sebas heeft met veel plezier zijn pupillentijd doorgebracht bij de Bornse Schaats- en Skeelervereniging. Bij deze vereniging leerde hij de basisprincipes. “Op een gegeven moment werd ik gevraagd voor de Baanselectie in Enschede, waar ik als A-pupil naartoe ben gegaan.”

 

Na 2 jaar bij de Baanselectie te hebben geschaatst mocht Sebas als junior C2 naar het RTC Oost onder leiding van Johan Freriksen, om vervolgens na 1 jaar de stap te maken richting Sprintteam Oost in Deventer. “Bij Sprintteam Oost heb ik 4 mooie jaren gehad en veel geleerd onder Elvira Salet. En nu kijk ik uit naar een mooie volgende stap bij TalentNED.”

 

Sebas geeft aan dat een sterk punt van zichzelf is dat hij een echte doorzetter is en zeker ook erg ambitieus. “Op de schaats ben ik erg snel weg.” De sprintafstanden liggen Sebas op dit moment dan ook het beste. De technische aspecten welke Sebas nog kan ontwikkelen zijn onder andere zijn bochten. “En ik moet zorgen dat ik niet te “gehaast” schaats.”

 

Het doel van Sebas voor komend seizoen is om een technisch betere, en daardoor snellere, schaatser te worden. “Uiteindelijk wil ik graag wereld- en Olympisch kampioen op de 500 meter worden.”

 

De keuze voor TalentNED lag voor Sebas voor de hand. “TalentNED is een ambitieuze organisatie en dat ben ik ook. Daarom denk ik dat wij een goede match zijn. Bovendien is TalentNED erg professioneel en hebben ze een mooi sterk team en staf. Ik ben ervan overtuigd dat ik me bij TalentNED verder kan ontwikkelen.”

Sebas Diniz

Club

BSS

Vorig team

Sprintteam Oost (E.Salet)

Opgegroeid in

Borne

Geboortedatum

16-01-2002

Mijn mijlpalen

2019

1ste plek NK 500m Groningen

19/20

2e plek team sprint WC Junioren

2020

Deelname Jeugd Olympische Spelen