Stefan Westenbroek

Stefan Westenbroek

Schaatsen

“Blind” enthousiast

Als kleine jongen was Stefan altijd al buiten te vinden. Weer of geen weer. Hij wilde altijd graag buiten spelen en dan vooral vaak met vriendjes bij de speeltuin of op het voetbalveld.

 

Zijn liefde voor het schaatsen is ontstaan toen hij zijn zus zag skeeleren. “Ik dacht toen dat wil ik ook. Eenmaal begonnen vond ik het echt super om te doen en ben vervolgens bij de Doorlopers gaan skeeleren op de skeelerbaan in Heerde. Omdat ze naast het skeeleren in de winter gingen schaatsen in Assen, ben ik ook maar mee gegaan met het schaatsen en dat ging heel goed.” 

 

De vraag wat het  leukste aan schaatsen is, is geen moeilijke vraag voor Stefan:  “Ik vind dat je jezelf altijd weer kunt verbeteren in je tijden, mede door goede training en het blijven verbeteren van je techniek.” Naast de schaatstrainingen geniet Stefan ook nog steeds heel erg van skeeleren.

 

Het begin van zijn schaatscarrière is voor Stefan begonnen op zijn 11e jaar bij IJsvereniging de Doorloper in Ommen met trainer Jeroen Dunnewind en daarna bij de Stokvisdennen in Dalfsen met verschillende trainers. “Vanaf 2015 heb ik geschaatst bij de Baanselectie in Deventer met trainers Jan Wesselink & Maarten Achtereekte en Poul Veen & Harry Pardijs.” Tijdens deze periode heeft Stefan mooie resultaten behaald met als hoogtepunt Europees kampioen Allround in 2017.

 

Daarna volgde het RTC Oost, onder leiding van Johan Freriksen. “Aan Johan heb ik het meeste te danken. Hij heeft me vorig jaar heel goed geholpen toen ik mijn been brak en het proces wat daarna volgde. Dankzij zijn begeleiding ben ik uiteindelijk toch nog een van de beste van mijn lichting gebleven.”

 

Over zijn sterke punten als schaatser is Stefan duidelijk: “Op dit moment beschouw ik mijn kracht en doorzettingsvermogen als mijn sterkste punten. Door middel van de krachttrainingen bij TalentNED hoop ik dit nog verder uit te bouwen.”

 

Waarin zou hij zich nog meer willen ontwikkelen? “Er valt nog veel groei te behalen aan mijn technische vaardigheden welke zeker net zo belangrijk zijn als kracht. Mijn “blinde” enthousiasme moet ik ook op een goede manier leren ontwikkelen. Ergens 100% voor gaan, zonder mijzelf voorbij te lopen en risico’s op te zoeken.”

 

Het is de ultieme droom van Stefan om ooit Olympisch kampioen op de 1.000m te worden. Hij wil bekend staan als een goede schaatser. “Die op de juiste momenten heeft gepiekt en successen heeft behaald.  Maar ook als een positief, leuk en grappig persoon die zowel op als naast de baan een toegevoegde waarde binnen een team is.”

 

Komend seizoen wil hij graag titels winnen op zowel het Nederlands- als het Wereldkampioenschap op de 500 meter bij de junioren. Tevens wil hij zichzelf doelen blijven stellen om op die manier iets te hebben om voor te werken en naar uit te kijken, wat de weg naar die doelen een stuk makkelijker maakt.

 

Door zich bij TalentNED aan te sluiten is Stefan weer een stap dichter bij zijn droom gekomen. “Ze hebben mij een hele toffe nieuwe uitdaging geboden, waarin ik mijzelf samen met andere top talenten kan ontwikkelen tot een topschaatser zowel op mentaal als fysiek vlak.”

Stefan Westenbroek

Club

IJsclub Stokvisdennen

Vorig team

RTC Oost (J. Freriksen)

Opgegroeid in

Ommen

Geboortedatum

05-03-2002

2015-2019

1e plaats NK Kortebaan

2020

1e plaats NK Junioren 500m

2019

1e plaats NK Allround en EK Allround (Vikingrace)