Thomas Geerdinck

Thomas Geerdinck

Schaatsen

Impulsief

Als baby huilde Thomas ooit 2 weken lang, op vakantie in Italië. Daarna huilde hij als baby nooit meer en werd Italië zowaar zijn favoriete vakantiebestemming. Als kind was Thomas niet op z’n mondje gevallen. Op de basisschool was hij een beetje een flapuit en één van de mannetjes.

 

Tot z’n 13e voetbalde hij bij Juliana in Hengelo. Toen moest hij van zijn vader kiezen tussen voetballen en schaatsen. Dat vond Thomas een lastige keuze. Het werd schaatsen. Dat deed hij al vanaf z’n 5e. “Schaatsen is het mooiste wat er is. Op van die smalle ijzertjes, steeds proberen te versnellen. Je probeert het onder de knie te krijgen, want het is nooit perfect. Zelfs de beste race van je leven, kan nóg beter.”

 

Opa Gerrit, die zelf 2x de Elfstedentocht reed, nam kleine Thomas mee naar de Euregiohal in Enschede. Op zondagochtend om 08.00 uur begon de training bij IJsclub Lonneker. Zijn zus Clara schaatste ook. Later ging Thomas bij IJSCH schaatsen in Haaksbergen en nog weer later bij RTC Oost, bij Johan Freriksen. “Mooie vent, daar kan ik dondersgoed mee.”

 

Als Thomas schaatst, dan gaat niet alleen zijn hartslag omhoog, maar ook die van zijn ouders. “Mijn moeder is altijd trots op me, ook als ik een slechte wedstrijd rijd. Dat maakt haar niet uit. Mijn vader is de meest fanatieke supporter die er bestaat. Maakt niet uit of dat bij mij is of bij m’n zus. Hij zoekt alles uit van het schaatsen en zit mij soms ook wel achter de broek aan. Dat vind ik eigenlijk wel fijn. Hij is op een leuke manier fanatiek.”

 

Thomas’ droom is om wereldkampioen allround te worden en op de Olympische Spelen de snelste tijd te noteren op de 1500m en de 5000m. “Maar op beide afstanden heb ik nog veel te leren. Ik moet mezelf meer leeg kunnen rijden in de wedstrijd, mezelf meer pijn kunnen doen. Ook moet ik de 1500m nog beter leren in te delen. Ik wil er nog weleens te hard ingaan en ‘m dan niet doortrekken.”

 

Als Thomas niet schaatst of rust, dan sleutelt hij aan zijn Honda GL500 uit 1982. “Dat is het impulsieve in mij. Een oude motor kopen en dan ombouwen tot iets moois. De café races vind ik mooi om te zien.”

Thomas Geerdinck

Geboortedatum

26-08-1995

Opgegroeid in

Hengelo

Specialiteit

Allround

IJsclub

IJSCH Haaksbergen

Mijn mijlpalen

2000

Begonnen met schaatsen bij Lonneker IJsclub

2015

World Cup, Zilver ploegenachtervolging

2015

WK Junioren, 5e plaats 5000 meter

2017

NK Allround, Brons

2018

NK Allround, 4e plaats