Peter Kolder

Peter Kolder

Hoofdcoach schaatsen

Het leukste vak van de wereld

“Het mooiste vind ik dat je op pad bent met sporters en dat je ze beter maakt. Dat je aan het puzzelen bent, dat je zoekt naar wat wel en niet werkt. Dat je merkt dat dingen lukken. Dat vind ik geweldig.”

 

Peter is de hoofdcoach van de TalentNED schaatsploeg. Peter en schaatsen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En dat terwijl Peter van origine helemaal geen schaatser is.

 

Hij wilde altijd wel graag schaatsen, maar hij zat ook al op tennis en BMX. De uit Beerta afkomstige Groninger was graag met sport bezig. Daarom ging hij na de middelbare school het CIOS doen. Om door de toelating te komen voor het CIOS, werd hij aangemoedigd door docent Bertus Dokter. Die regelde dat Peter voor en na school extra training kon krijgen. Peter haalde de toelatingstest van het CIOS.

 

Hoewel het eerste jaar CIOS in Heerenveen als 16-jarige Groninger wennen was, kwam Peter in een geweldig leerzame omgeving terecht met docenten die met één voet in de topsport en met de andere voet in het onderwijs stonden. Peter kreeg les van onder andere Foppe de Haan, Henk Gemser, Tjalling van den Berg, Tjaard Kloosterboer en Bote Nicolay. “Daar stak je veel van op. Hun bevlogenheid en hun kennis. Dat heeft me wel gevormd als mens. Hoe zij topsport beleefden, daar heb ik veel aan te danken.”

 

Peter koos schaatsen als keuzevak. Hij ging training geven in de schaatsschool van Henk Gemser in Thialf. “De spelen van Nagano kwamen er aan en ik hielp Henk ’s ochtends vroeg om schaatsers als Gianni Romme en Ids Postma voor te bereiden op de Spelen. Ik mocht dan het rondenbord vasthouden.”

 

Henk Gemser’s manier van doen vond Peter mooi. “Hoe hij met mensen omging en verstand had van schaatsen. Henk gaf les en deed de kernploeg er naast. Ik heb geen idee hoe hij dat deed.” Peter heeft veel gehad aan zijn tijd op het CIOS. Daarna rondde hij de ALO, ST-5 (nu TopCoach 5) en de MasterCoach in Sports van NOC*NSF af.

 

Peter heeft diverse functies bekleedt in het onderwijs en de sport. Hij werkte als docent lichamelijke opvoeding op diverse middelbare scholen en als docent op het CIOS en bij de KNSB. Daarnaast werkte hij als tennisleraar en schaatstrainer. Het vak van schaatstrainer beoefent hij nu al bijna 25 jaar!

 

Peter’s carriere als schaatstrainer begon in 1995 bij De Pinguins in Grou en de Preamkeskouwers in Lemmer. Via de Pro Action Schaatsschool kwam hij in 1997 in beeld bij de KNSB. Daar werd hij trainer bij Gewest Fryslân. Na 5 jaar werd hij trainer van Jong Oranje, zijn eerste fulltime job als schaatstrainer. Dat deed hij 8 jaar lang (met een korte uitstap naar de junioren).

 

Peter werkte met menig talentvol schaatser. Onder zijn hoede werden Sven Kramer en Ireen Wüst wereldkampioen bij de junioren. Hij zag schaatsers als Sven Kramer, Ireen Wust, maar ook Jan Blokhuijsen, Wouter Oldeheuvel, Annette Gerritsen, Margot Boer, Jorien Voorhuis, Freddy Wennemars, Lotte van Beek en Koen Verweij volwassen worden. “Dat was een mooie periode. Ik hielp hen om betere schaatsers te worden en zij hielpen mij om een betere coach te worden.”

 

Vervolgens werkte hij vanaf 2010 voor diverse commerciële schaatsploegen. Ook was Peter twee jaar lang de bondscoach van China.  ”Ik ben in China veel meer gaan waarderen hoe we de schaatssport in Nederland beleven. De structuur, de verenigingen, al die goede coaches, het doorstromen van talenten. Dat is allemaal zo waardevol. Echt, we hebben het hier geweldig voor elkaar. Maar het kan altijd beter.”

Peter Kolder

Specialiteit

Trainer/Coach