Het zou mooi zijn als de toekomst van het schaatsen een kans krijgt!

Er is de afgelopen weken weer volop geschaatst door een aantal van onze schaatsers. Tijd om de tussenstand op te maken met trainer/coach Robin Derks na drie prachtige schaatstoernooien: de NK Afstanden, de NK Allround én de NK sprint van afgelopen weekend.

 

Hoe kijk je terug op de afgelopen toernooien?

 

Ik denk dat iedereen zich op alle toernooien heeft kunnen laten zien. Iedereen is op een positieve manier opgevallen. Niemand is door het ijs gezakt en dat is helemaal niet zo eenvoudig. Sommigen gaan naar zo’n toernooi met te hoge verwachtingen, wat het lastig kan maken. Voor anderen is het de eerste keer dat ze zo’n groot toernooi rijden, wat het weer heel spannend maakt. Ook al is het stadion bijna leeg, er lopen allemaal wereldtoppers rond, er is tv aanwezig en je wordt vastgelegd door een rijtje fotografen. Iedereen reageert daar toch verschillend op, maar iedereen is daar goed mee omgegaan en heeft er vooral van geleerd. Sommigen maken nog niet hun volledige potentie waar, maar dat komt nog wel. Een aantal reden echt fantastische ritten.

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Als we de sporters even één voor één langsgaan.. hoe hebben ze het gedaan?

 

Stefan Westenbroek presteerde redelijk stabiel, maar viel op de NK sprint voor zijn eigen gevoel wel wat tegen. Ik denk dat dit te maken heeft met de druk en de verwachtingen die de afgelopen weken is ontstaan rondom onze ploeg. Diverse TalentNED schaatsers presteerden goed in de eerste wedstrijden van het seizoen en dan schept dat toch verwachtingen.

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Stefan is opgevallen met zijn 500 meters en dan met name zijn openingen. Hij was de enige van TalentNED, die mocht deelnemen aan het NK Sprint. De eerste keer is het allemaal nieuw en de tweede keer kun je denken “nu ga ik het even laten zien”. Dat brengt toch een bepaalde druk met zich mee. Dan rijdt hij eigenlijk nog steeds heel behoorlijk, want je moet niet vergeten dat hij nog maar een A-junior is. Op de 500 meter goed, op de 1000m mist hij nog wat power in het 2e rondje. Daar gaan we aan werken en ik heb er alle vertrouwen in dat ook dat goed komt.

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Beau Snellink heeft echt wereldritten gereden de afgelopen weken. Voor hem is het nu belangrijk dat hij deze lijn weet door te zetten. Ook was het knap hoe hij omging met het feit dat de veer van zijn schaats brak op de 1500 meter. Dat was een mooie toets.

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Remo Slotegraaf reed ook heel goed. Hij heeft zich goed voorbereid op het NK Allround. Een week eerder reed hij een officieus junioren baanrecord door op de 3000 meter met maar liefst 2,5 seconden onder de tijd van Wouter Olde Heuvel te duiken. Op het NK Allround deed hij het zo goed, dat hij ook de 10 kilometer mocht rijden. Als jonge schaatser had hij die afstand nog nooit gereden en bleek ook wel heel lang. Het is lastig om in te schatten hoe hard je weg moet gaan op die afstand. Wat dat betreft heeft het wel wat weg van corona.. de incubatietijd duurt een paar rondjes en dan vervolgens hakt het er toch wel in!

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Evelien Vijn heeft het op beide toernooien (NK Afstanden en NK Allround) goed gedaan. Voor haar is het extra knap als eerstejaars A-junior. En dan doet ze ook nog -examen dit jaar. Evelien heeft een heel vol programma met toetsen op school, vaak twee keer trainen op een dag en dan ook nog twee van die grote toernooien. Ik vind dat Evelien haar huid duur verkocht heeft. Mooi om te zien!

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Merel Conijn reed op de NK Afstanden fantastisch. Temeer omdat het niveau in Nederland gewoon heel hoog is. Op het NK Allround viel de eerste dag wat tegen, maar heeft ze ‘s avonds knap de knop om kunnen zetten. Dat resulteerde de volgende dag in een hele goede 1500m. Geweldig om te zien.

 

Voor de junioren zijn er pas weer wedstrijden in de eerste helft van 2021. Hoe is het voor de junioren, die nog niet in actie zijn gekomen?

 

Vijf van onze schaatsers zijn de afgelopen weken in actie gekomen, maar we hebben er nóg vijf. Eind januari staat het NK Junioren op het programma. Dat is waar zij willen scoren, maar dat is nog wel heel ver weg. Dat is wel balen natuurlijk, want ook zij willen laten zien waar ze toe in staat zijn. Wij zien ze bijna dagelijks op het ijs in Enschede en zien óók hun potentie.

 

Het is natuurlijk mooi dat we zo positief in het nieuws zijn met TalentNED, maar voor de jongste junioren is het heel frustrerend, want zij willen ook laten zien wat ze in huis hebben. Hoe ze daar mee omgaan? Met ups en downs. Soms frustrerend, soms demotiverend, maar het volgende moment gaan ze er weer vol voor.

Gelukkig staan ze er niet alleen voor. In deze fase is het heel belangrijk dat we als team één geheel blijven, elkaar blijven helpen en ondersteunen. En het is ontzettend belangrijk dat we beter willen blijven worden. Met dat uitgangspunt hebben we direct geschakeld en een optimaal trainingsplan uitgewerkt, waarbij we ook eigen trainingsuren op het ijs hebben kunnen toevoegen. Zo komen we samen door deze periode heen.

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Wat ligt de focus op voor de komende weken?

 

De aankomende periode gaan we ons focussen op het WKKT. Dat geldt voor iedereen, wel geplaatst of niet geplaatst. We hopen uiteraard dat er een moment komt dat er nog een aantal van onze schaatsers de kans krijgen om zich te plaatsen. Het is ontzettend belangrijk voor deze talenten dat ze ook wedstrijden gaan rijden. Je kunt nog zoveel trainen en trainingswedstrijden rijden, maar de ‘grote’ wedstrijden zijn toch dé ultieme toets met voor jonge schaatsers vooral ook de kans om te leren en grenzen te verleggen.

 

Vervolgens hopen we dat de kalender voor 2021 ongewijzigd blijft. Daar leven onze schaatsers echt naar toe. Verder staan er een aantal stages gepland in januari. Dit houdt in dat er een aantal schaatsers van ons de kans krijgen om zich te laten zien bij één van de topteams. Dat is waar wij het uiteindelijk voor doen. De topteams voeden met nieuwe talentvolle aanwas.

 

Foto: Neeke Wassenbergh-Smit

 

Eind december is het WKKT, wat zijn je verwachtingen voor dit toernooi?

 

Hier hopen we ons weer te verbeteren (verwachtingen?). Het is nog even afwachten wat de selectie-eisen en de selectiemogelijkheden gaan zijn. We hopen dat Stefan, Beau, Remo, Merel en Evelien weer aan de start mogen verschijnen. Ook zou het geweldig zijn als nog meer van onze schaatsers de kans krijgen om zich te selecteren voor dit toernooi. Het zou mooi zijn als de toekomst van het schaatsen een kans krijgt om zich te laten zien.

Lees ook