TalentNED: Building future winners

TalentNED plaatst zichzelf onder de absolute top (niveau oranje), daar waar TeamNL, de topsportprogramma’s van de bonden, de commerciële ploegen en de professionele teams zich bevinden, en boven de regionale training centra (niveau wit).

 

Waarom we dit doen

We willen doorlopend jonge talentvolle Nederlandse sporters goed voorbereid naar het hoogste prestatieniveau brengen, zodat we in de toekomst Nederlandse successen in de absolute top kunnen blijven vieren. Wij borgen dus de doorstroom naar de top. Daarmee bieden we jonge sporters een kans om een carrière in de topsport na te streven en daarmee hun droom te verwezenlijken.  

Hoe we dit doen

Dit doen we door talentontwikkeling op de kaart te zetten middels een onderscheidende visie, de juiste begeleiding en passende faciliteiten. Hierbij is alles gericht op ontwikkeling: een proces van fouten maken, leren, risico nemen, in de spiegel kijken, vragen stellen, vallen en opstaan. Dit is wat ons betreft iets wezenlijk anders dan presteren aan de top. Beter worden is bij ons belangrijker dan presteren. Onze sporters moeten NU iets doen (of laten) om LATER heel goed te kunnen zijn.

Wat we doen

Concreet betekent dit dat we een volledig ecosysteem opzetten waarin talenten 365 dagen per jaar aan hun ontwikkeling kunnen werken middels een programma met daarin training, coaching, huisvesting en begeleiding. Ze worden ondersteund door experts die in staat zijn om hun kennis over te brengen op een manier die passend is bij de leeftijdsgroep waar ze mee werken. Een uniek team van coaches, fysieke trainers, (para)medici, sportdiëtisten, sportwetenschappers, leefstijlcoaches en sportpsychologen, waar menig sporter jaloers op zou zijn. We voorzien de sporters van huisvesting en bieden ondersteuning op studiegebied. Zo creëren we een omgeving waarin ontwikkelen centraal staat.

 

Tevens biedt TalentNED een open sponsorplatform gericht op talentontwikkeling voor het bedrijfsleven, zodat we bedrijven kunnen helpen om hun interne (corporate) talentontwikkeling vorm te geven.

TalentNED Principes

 

Met deze principes staan we op en gaan we naar bed. Met deze principes trekken we ten strijde. We zijn hierin rebels, grenzeloos, energiek, innovatief, gefocust, wendbaar en verrassend.

1. Je bent familie

Bij ons ben je veilig. Bij ons kom je in een warm nest. Bij ons helpen we je om te groeien. TalentNED is een familie die elkaar helpt, door dik en dun, ook als het nodig is om elkaar flink de waarheid te vertellen.

2. Wij zijn de buren

Het gras is groener… bij ons. Wij willen toonaangevend zijn op het gebied van talentontwikkeling. Daarom leggen we onszelf de druk op om leading te zijn in wat we doen. De beste talenten, de beste coaches, de beste omgeving om talent te kunnen ontplooien.

3. Beter worden is belangrijker dan goed zijn

Ons doel is om talent af te leveren aan de absolute top. In dat proces willen we maximale groei waarborgen. “Goed zijn” tijdens een wedstrijd is daarin van secundair belang. Waarom met 1 seconde voorsprong winnen als je ook met 10 minuten voorsprong kunt winnen?

4. Weiger onnodige hulp

Onze talenten kunnen alleen groeien als ze de ruimte krijgen om te leren, fouten te maken en discipline te ontwikkelen. Als het niet nodig is, helpen we ook niet. Daar staat tegenover dat als het wel nodig is, we meteen klaar staan om bij te springen.

5. Vraag waarom

Doe nooit iets als je niet begrijpt waarom je het doet. We moeten kritisch zijn op ons zelf, op elkaar en op het programma. Als je niet weet waarom je iets doet, haal je er ook niet uit wat er in zit en leer je niet om het zelfstandig ook te kunnen doen.

6. Kijk niet alleen in de spiegel om te zien of je haar goed zit

Wees kritisch op jezelf en op elkaar. Evalueer en reflecteer. Als je een fout maakt, zoek je meteen naar de oorzaak én de oplossing. Zo leer je die fout niet nog een keer te maken. Kijk dus in de spiegel. En als je haar dan ook nog goed zit, is dat mooi meegenomen.

7. Neem verantwoorde risico's

Toon lef, wees rebels en verleg je grenzen. Soms is het slim om iets te doen ten koste van je eigen gevoel of het resultaat. Omdat je daar beter van wordt op lange termijn. Stap uit je comfortzone, steek je nek boven het maaiveld, maar doe geen domme dingen. De ambulancebroeders hebben wel wat beters te doen.

8. Jezelf kunnen zijn is pure winst

Het maakt ons niet uit hoe je eruitziet of in welke god je gelooft. Of je op jongens of meisjes valt. Of je uit een arm of rijk gezin komt. Bij ons ben je wie je bent, met respect voor elkaar. En als er sprake is van ongewenst gedrag, dan willen we dat graag weten, zodat we daar iets aan kunnen doen.

9. Te vroeg oogsten is zonde

Vaak willen we te snel. Dan zijn we nog niet klaar voor de volgende stap, hebben we de techniek nog onvoldoende onder de knie of hebben we ons onvoldoende verdiept en springen we al in het diepe. Samen zullen we werken aan een stevig fundament, zodat je stevig op beide benen leert staan.

10. Maak fouten

Wij vieren de beste fouten, want alleen als je je hoofd stoot zal je er van leren. Zorg dat het pijn doet, dan zal je groeien. De weg naar de top is niet altijd leuk, maar vormt je karakter. Een TalentNED alumni omarmt uitdagingen, is op zoek naar feedback en heeft leren vallen en opstaan.

11. Denk na over wat je steelt

Trap niet in de denkfout dat wanneer je de absolute top kopieert in wat ze NU doen, je dan zelf ook succesvol zult worden. Verdiep je liever in hoe de toppers aan de top zijn gekomen, zodat ze LATER succesvol werden. Dus leer van je helden, maar volg niet blindelings wat zij NU doen.

12. Bouw een stevige basis

Een wolkenkrabber kan alleen overeind blijven als er sprake is van stevige fundering. Een boom kan alleen veel wind vangen als haar wortels diep en goed verspreid in de grond zitten. Zorg voor een brede basis van kennis, vermogens en vaardigheden, zodat je een groei kunt realiseren die veel verder reikt dan je huidige potentie. Op die manier wordt je nooit belemmerd doordat je je plafond hebt bereikt.