Voorbereiding WK Allround Hamar

Foto: Soenar Chamid

 

Na de ISU WK Afstanden in Salt Lake City is de schaatsploeg van TalentNED weer terug op Nederlandse bodem. Voordat het schaatsseizoen eindigt zijn er nog twee belangrijke toernooien met onder ander de ISU WK Allround en sprint in Hamar. Ireen Wüst zal tijdens het allroundtoernooi in actie komen en Marcel Bosker is op hetzelfde onderdeel bij de heren reserve. De schaatscoaches van TalentNED, Peter Kolder en Robin Derks, vertellen hoe de voorbereiding op het WK Allround er uit ziet.

 

De ploeg komt net terug van de ISU WK Afstanden in Salt Lake City. Heeft het lichaam net zo veel hersteltijd nodig wanneer je terug reist naar Nederland?

Ja, we hebben net als op de heenreis, een herstelperiode van 8 dagen nodig waarbij ieder persoon 1 uur tijdsverschil per dag kan verwerken. Een voordeel is dat we in Thialf niet hoeven te wennen aan een bepaalde hoogte, omdat beide banen laaglandbanen zijn. Wel hebben we in Nederland er baat bij dat er een vochtige lucht is en niet, zoals in Salt Lake City, een droge lucht. Door de droge lucht kregen de sporters last van hun luchtwegen en een droge huid wat soms resulteerde in jeuk.

 

Zijn de trainingsschema’s van de schaatsers aangepast aangezien ze tijdens het WK Allround vier verschillende afstanden moeten schaatsen? Zo ja, wat doe je meer of minder?

Zo aan het eind van het seizoen hebben de schaatsers genoeg getraind en is hun basis groot genoeg om een vierkamp te rijden. Waar het nu vooral om draait is dat men goed kan herstellen en fit kan worden voor het volgende groet wedstrijdweekend.

 

Foto: Soenar Chamid

Per toernooi-dag worden er twee verschillende afstanden gereden. Hoe kan je ervoor zorgen dat de schaatser zo snel mogelijk herstelt tussen die twee ritten?

Afhankelijk van de wedstrijdplanning hebben de schaatsers een dagindeling voor zichzelf gemaakt. Indien er genoeg tijd tussen de afstanden zit, kan de sporter terug naar het hotel om een hapje te eten en uit te rusten. Mocht het schema minder ruim zijn, dan zullen ze op de baan uitfietsen en een snack nuttigen, voordat ze weer aan hun warming-up voor de volgende afstand beginnen.

 

Heb je ervaring met de schaatsbaan in Hamar? Wat vind je wel/niet prettig aan de baan/omgeving?

Het Vikingskipet, de ijsbaan van Hamar, is een mooie baan dat schaatshistorie ademt. In het verleden hebben we de schaatsbaan regelmatig bezocht tijdens trainingskampen in de zomer. Tegenwoordig bereiden we ons op andere plekken voor op het schaatsseizoen. Omdat je maar eens in de zoveel tijd terugkomt op een schaatsbaan, met uitzondering van Thialf, is het altijd de vraag hoe het ijs en de temperatuur in de hal is. Dit kan nogal verschillen gedurende het schaatsseizoen. Ook is het vaak de vraag of de ijsmeesters de baan in optimale conditie mogen brengen. Dat gaat ook gepaard met de nodige extra kosten. Is die ruimte er, dan kan het Vikingskipet een snelle ijsbaan zijn.

 

Wanneer is de voorbereiding op de ISU WK Allround in Hamar geslaagd?

Als iedereen voldoende hersteld is van de wedstijden in Salt Lake City en de bij behorende jetlag, zodat men de wedstrijdweek fris kan beginnen.

 

Foto: Soenar Chamid